Vintertäckt husvagn

Undvik fuktskador och mögel genom att vinterförvara din husvagn på rätt sätt. Följ vår checklista så slår du också vakt om ett högre andrahandsvärde på din husvagn

Vinterförvara din husvagn på rätt sätt så slipper du vattenskador och mögel. Här är en checklista med saker att tänka på när du ställer din husvagn på vinterförvaring.

Om du vinterförvarar din husvagn fel kan du råka ut för vattenskador och kondens, som kan ge mögel, dåligt lukt eller ännu värre. Fukttesta gärna din husvagn innan vinterförvaringen. Om du avstår fukttest så kan det tränga in fukt i skarvar, fönster eller andra öppningar. I värsta fall smyger det in i väggen där det finns träreglar och frigolit som suger i sig vatten. Det kan leda till dyra reparationer som snabbt äter upp semesterkassan. För att undvika sådana problem är det viktigt att vinterförvara din husvagn på rätt sätt. Här kommer en checklista med alla saker du behöver göra innan du ställer ner din husvagn för vintern. Skriv ut den och checka av allt, så håller du din husvagn i fint skick i många år framåt. Dessutom slår du vakt om ett högre andrahandsvärde.  

Förvara helst under tak

Under tak slipper du få snö och is på vagnen. Står den inomhus behöver du försäkra dig om att lokalen har god ventilation, så att kondens och fukt inte blir stående. Har du inte möjlighet att ställa den under tak så går det också att förvara den utomhus, men då är det viktigt att parkera vagnen lutande och att stuva in markiser ordenligt. Mer om det längre ner.

Töm ur allt vatten

Allt vatten måste tappas ur husvagnens vattensystem. Även små mängder vatten kan expandera så mycket att det fryser sönder rör, vattentankar och varmvattenberedare.

– Töm varmvattenberedaren

Det vanligaste och dyraste problemet är att varmvattenberedaren fryser sönder och spricker. När temperaturen stiger igen kan det i sin tur leda till att vatten rinner ut i vagnens interiör och ger omfattande vattenskador på inredningen. Se därför till att tömma varmvattenberedaren ordentligt.

– Töm vattentanken och toatanken

Vattentanken och toatanken kan också orsaka stor skada om de fryser sönder. Se därför till att tömma dem helt innan vintern.

– Öppna alla kranar helt

Så länge kranar är stängda kan det rymmas mycket vatten i husvagnens rörsystem. Ställ därför alla kranar och blandare i öppet läge mitt emellan varmt och kallt så att allt vatten kan rinna ut. Blås ur rören med munnen eller tryckluft för att få ut det sista.

Ta bort textilier

Textilier som lämnas i kondens under en längre tid kan börja lukta illa och mögla. Detta beror på att fukten bryter ner fibrerna i textilierna och får bakterier att växa.Plocka därför bort kuddar, täcken, filtar och andra textilier ur husvagnen.

Hoppa över Torrbollen om du inte kan byta den varje månad

”Torrbollen” är en produkt som äter upp fukt och kondens som bildas i husvagnen när temperaturen stiger och sjunker. Men om du inte byter den varje månad så kan den istället bli mättad och förstöra mer än den hjälper. Skippa därför Torrbollen om du inte har möjlighet att byta den varje månad.

Frosta av och städa ur kyl och frys

Det kanske är självklart, men tål att sägas i alla fall. Även små mängder matrester kan ge fräna lukter om de inte städas bort. När du frostat av och städar ur vitvarorna, så glöm inte att lämna deras dörrar öppna i vädringsläge. Då slipper du instängda unkna dofter.

Parkera vagnen lutande utomhus

Om du parkerar din vagn utomhus under vintern är det klokt att låta den luta åt ena hållet, så snö och vatten kan rinna av. Annars kan du få vattensamling på taket under snön vid mildväder, och vatten riskerar tränga in i skarvar som takluckor, ventiler och tältlister.

Stuva in markiser

Om du har en markis, se till att den är ordentligt undanstuvad. Om du låter markisen stå ute på vintern kan den skadas av snö och vind. Se därför till att den är ordentligt ihoprullad och förvarad.

Koppla ur och underhållsladda batteriet

Optimal förvaringstemperatur för ett batteri är 15 grader. Lägre temperaturer än så kan leda till att husvagnens batteri djupurladdas, vilket kan skada batteriet permanent. Batteriet ska förvaras fulladdat. Se därför till att ladda batteriet till 12,7-12,8 Volt. Om spänningen sjunker under 12,5 behöver du ladda det igen. I bästa fall förvarar du batteriet i ett uppvärmt utrymme och kopplar på en laddare som underhållsladdar batteriet när det behövs.

Kontrollera däcktrycket

Se till att däcken har rätt lufttryck. Om trycket är för lågt kan däcken deformeras över vintern, vilket kan ge obalans.

Skippa handbromsen

Lägg inte i handbromsen. Har du otur kan den rosta fast under vintern.

Rengör husvagnen före förvaring

Tvätta och gör rent husvagnen ordentligt innan du ställer in den för vintern. Detta kommer att ta bort all smuts och damm som kan locka till sig mögel.

Dra INTE över en presenning

Om du lägger en presenning över husvagnen så blir den lätt en grogrund för kondens och fukt mellan husvagnen och presenningen, vilket kan leda till vattenskador. Om du vill ha ett skydd över husvagnen så måste det byggas upp en distans så att det inte ligger direkt emot husvagnen.

Värm INTE upp vagnen i snöväder

Om du värmer upp vagnen lite då och då när det ligger snö på den så kommer snön att smälta. Om det sedan fryser så får du ett istäcke på taket som kan spränga sönder takluckor och ventiler. Om det inte fryser så kan vattnet leta sig in och bli stora fuktskador. Då är det bättre att låta vagnen vara kall hela vintern.

Skotta av vagnen FÖRSIKTIGT

Om du ska skotta av snö under vintern är det viktigt att vara extra försiktig kring takluckor och ventiler. Plasten blir spröd i kyla och går lätt sönder. Fukttesta husvagnen varje år – helst innan vinterförvaring De flesta nya husvagnar har lång täthetsgaranti från fabriken. Vår erfarenhet är att vagnar som förvaras rätt och inte drar på sig skador håller sig täta länge utan problem. Men för att garantin ska gälla behöver du göra en fukttest varje år. En fukttest på hösten ger dig också möjlighet att upptäcka en trasig packning eller fönsterlist innan du ställer ner vagnen för säsongen. OBS! Inget försäkringsbolag täcker fuktskador från utifrån kommande fukt. Lycka till med din vinterförvaring!

interiör husvagn

Öppna alla blandare och ställ dem mitt emellan varmt och kallt. Blås ur med munnen eller tryckludt för att få ut det sista

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *